Världsarvet Hälsingegårdar är kanske det mest besökta i Hälsingland. Det finns omkring tusen Hälsingegårdar i Hälsingland och vi besökte nu fem av dem.  Tre av dessa har utsetts till världsarv av Unesco: Gästgivars, Kristofers och Erik-Anders. Utöver dessa finns även fyra till: Bommars, Jon-Lars, Pallars och Bortom Åa. Dessa sju världsarv har ansetts vara extra väl bevarade och ha något speciellt värt att skydda till framtiden. Vi stannande även till på två Hälsingegårdar som inte klassas som världsarv – Träslottet och Stenegård, som också är värda att se. Hälsingegårdarna är vackra och ståtliga gårdar, oftast användes de för fest men förmodligen även för att skryta lite och visa sin status. Följ med på våra besök av gårdarna!

Gästgivars Hälsingegård

Gästgivars Hälsingegård är en av världsarvet Hälsingegårdar och ligger Vallsta mellan Arbrå och Järvsö. Gården var under 1600- och 1700-talen ett gästgiveri, därav namnet. Det äldsta huset, byggt 1838, kallas festhuset och det är den byggnaden som är skyddat som världsarv. Här fick vi en specialguidning med många intressanta anekdoter om både historian kring huset och om de berömda tapeterna. Många känner nog till tapeten med namnet Gästgivars och det är här ursprunget är ifrån. Det är den kände målaren Jonas Wallström som i mitten av 1800-talet har skapat den schablonen och övrig inredningsdekor i huset.

Gästgivars hälsinggård

Gästgivars med Festhuset till höger

Gästgivars festsal

Övre festsalen på Gästgivars med den berömda tapeten

Erik-Anders i Sörala

En annan av världsarv Hälsingegårdar heter Erik-Anders och ligger i byn Asta i Sörala utanför Hudiksvall. Här finns även ett besökscenter för världsarvet, en butik och ett café. Man har även återskapat trädgården som den var på 1920-talet.  Gården som är byggd på 1820-talet känns lite herrgårdslik men samtidigt verkar det inte vara lika rikt utsmyckat i dekorationen. Festsalen på övervåningen har däremot ett vackert blått marmorerat mönster. Entrén var 75 kr. Det blev bara ett kortare besök för vår del här.

Erik-Anders Hälsingegård i Asta

Erik-Anders världsarv Hälsingegård i byn Asta

Erik-Anders Hälsingegård i byn Asta

Lite enklare dekor på Erik-Anders Hälsingegård

Stenegård i Järvsö

Stenegård från 1800-talets mitt är inte klassat som världsarv men det har ett besökscenter för världsarvet och gården är kulturminnesmärkt. Annars är nog Stenegård mest känd för Lill-Babs museum som också huserar på gården. Det finns här ett 15-tal olika byggnader och här håller många konstnärer till och Hälsinglands träteater ligger på gården. Det finns även café & restaurang och en vacker trädgårdspark. Stenegård har ett intressant hållbarhetstänk och verkar vilja bidra till lärande på många områden. Vi kom hit lite sent på dagen så vi fick uppleva de vackra miljöerna utifrån.

Stenegård Hälsingegård i Järvsö

Stenegård i Järvsö

Kristofers i Järvsö

Kristofers är en av de sju som är klassat som världsarv Hälsingegårdar. Den ligger bara ett stenkast från Stenegård i Järvsö. Kristofersgården som den kallas är från början av 1800-talet och är i princip oförändrad sen dess. Gården är ett aktivt skog- och jordbruk som brukats i samma släkt sen 1500-talet. Man får boka besökstid enligt överenskommelse, vi gjorde ett spontant besök och det blev därför bara utvändigt vi såg gården. Med facit i handen vill vi rekommendera att undvika oannonserade besök då Hälsingegårdarna oftast är privata bostäder. Vill man kan man även boka övernattning här.

Kristofers i Järvsö

Kristofers, världsarv Hälsingegård i Järvsö

Kristofers i Järvsö

Kristofers i Järvsö – världsarv Hälsingegård

Träslottet i Arbrå

Slutligen kommer vi till Träslottet i Arbrå, som även om det inte klassas som världsarv är värt att se. Till skillnad mot de övriga Hälsingegårdar vi sett så är fasaden omålad, iallafall på den gamla mangårdsbyggnaden Hans-Anders som man tror är från 1790-talet. På gården kan man övernatta och de har både restaurang och café. Värt att nämna är också Willy Maria Lundberg som kom att ses som Sveriges första konsumentupplysare och hon hade stor del i att gården blev känd som Träslottet på 1960-talet då hon skapade ett ”kvalitetshus” och inspirationsplats här.  

Träslottet Hans-Anders i Arbrå

Träslottet Hans-Anders i Arbrå

Träslottet Hans-Anders i Arbrå

Fin interiör på Träslottet 

BOCKA AV HÄLSINGEGÅRDARNA

Hälsingegårdarna är en av sakerna du kan bocka av i vår bok ”Fånga Sverige” – Läs mer här.

Våra tips

  • Respektera att gårdarna oftast är privata boenden. Ha koll på öppettider på respektive hemsidor eller boka in besök i förväg. Vissa dagar är det stängt.
  • Testa att övernatta på en Hälsingegård

Kombinera med

  • Vildriket i Järvsö – läs om vårt besök här
  • Orbadens riviera och spa mellan Arbrå och Järvsö
  • Hudiksvalls sjöbodar
  • Dellensjöarna och utsiktspunkten Avholmsberget nära Delsbo
  • Läs mer om vår rundtur i Hälsingland här (kommer inom kort)

Hitta hit

  • De fem Hälsingegårdarna ligger utspridda i Hälsingland, se kartan nedan. Åker man bil så kan man åka Tidernas väg mellan Bollnäs och Ljusdal och då se flera av dem. Buss går också att åka, ibland får man gå en liten bit från busshållplatsen.

Stenegård

Stenegård

Kristofers

Kristofers

Träslottet Arbrå

Träslottet Arbrå

Gästgivars

Gästgivars

Erik-Anders

Erik-Anders

Bortom åa

Bortom åa

Bommars

Bommars

Pallars

Pallars

Jon-Lars

Jon-Lars

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)