Kalmar är en av Sveriges äldsta städer och ligger i Småland alldeles vid Öland. Det är en fin och spännande stad som vi tillbringat mycket tid i genom åren. Här finns en hel del att uppleva och se, inte minst det vackra Kalmar slott och stadsparken alldeles bredvid. Innerstaden, som heter Kvarnholmen, är också fin att vara i. Där finns till exempel den gamla Västerporten och mysiga Kullzenska caféet. Här listar vi några av våra favoriter:

Gamla vattentornet i Kalmar

Gamla vattentornet i Kalmar

Promenera i Kalmar

Även om det är perfekt att hyra cyklar i Kalmar för att se lite mer, så ligger mycket på gångavstånd. Kvarnholmen som är innerstaden är en ö och blev stadens centrum på 1600-talet. Här finns fina hus och gator att flanera runt bland. Kvarnholmen har haft befästning runt sig och en del finns fortfarande kvar och Västerport från 1600-talet är spännande (se bild nedan). Kalmar läns museum med utställningen om regalskeppet Kronan är också intressant. Och så finns det gamla vattentornet (se bild ovan) alldeles vid Larmtorget, och så förstås den maffiga domkyrkan.

Västerport i Kalmar

Västerport i Kalmar

Kullzenska caféet

När man vill gå in och fika finns flera trevliga ställen i Kalmar. Vårt favoritfik är utan tvekan Kullzenska caféet, och det kanske mest för sina häftiga historiska miljöer. Här får man känslan att man är på 1700-talet med kakelugnar i varje rum och typ rokoko-möbler att slå sig ner bland. Det finns många rum och det påminner om det nedlagda Sturekatten i Stockholm.

Kullzenska cafeet i Kalmar

Häftiga Kullzenska caféet i Kalmar

Kalmar slott

Slottet som började uppföras på 1100-talet är riktigt läckert att se, både från håll och inifrån. Man kan gå in utan entré på borggården och upp på de tjocka murarna, men vill man se mer så kan man gå in i de olika delarna av slottet. Här har utkämpats strider mot exempelvis danskarna och det har även varit kungaborg. Kalmar slott får nog sägas vara det populäraste att se i staden. 

Kalmar slott

Kalmar slott

Mer att se i Kalmar

Intill slottet ligger den fina stadsparken och innanför den finns Gamla stan som är den medeltida delen från 1200-talet och framåt, med fina små hus och gränder. Där finns  även Krusenstiernska gården som är en inhägnad vacker trädgård med utecafé. På andra sidan slottet finns Kalmarsundsparken och flera fina bad. Sen rekommenderar vi en tur ut på Stensö dit man bäst går eller cyklar. Och givetvis en tur över Ölandsbron till Öland (läs det vi skrivit om Öland här)

Kalmar stadspark

Stadsparken i Kalmar alldeles vid slottet

Norra Långgatan i Kalmar

Fina hus på Norra Långgatan i Kalmar

Våra tips

  • Kalmar slott
  • Kvarnholmen med domkyrkan, Västerport, G:a vattentornet mm
  • Kullzenska caféet
  • Krusenstiernska gården och Gamla stan
  • Stadsträdgården

Kombinera med

Hitta hit

  • Bil: E66 från Malmö eller Norrköping
  • Tåg: från Stockholm, Malmö m.m
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)